Uczniowie ZDZ Starachowice na praktykach w Hiszpanii
Praktyki z programem Erasmus+ to stały element edukacji zawodowej w Technikum im. Wojska Polskiego w Starachowicach Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Od kilkunastu lat uczniowie różnych kierunków, w tym technik usług fryzjerskich, technik logistyk, technik informatyk i technik żywienia i usług gastronomicznych – wyjeżdżali na staże do Wielkiej Brytanii, Włoch lub Hiszpanii, zdobywając doświadczenie u tamtejszych pracodawców. Stawiamy nie tylko na praktyki zagraniczne, każdy wyjazd to pewna zaprawa życiowa, często pierwsze kroki uczniów za granicą, przełamywanie barier, nabieranie pewności siebie, posługiwanie się językiem obcym
w bezpośrednich relacjach.
Tradycyjnie przed wyjazdem młodzież uczestniczyła
w spotkaniach z przygotowania językowego, kulturowego
i pedagogicznego, przybliżających pobyt za granicą.
Uczestnicy projektu przez dwa tygodnie poszerzali praktyczne umiejętności w swoim zawodzie, wykonując obowiązki w hiszpańskich firmach logistycznych, informatycznych oraz w gastronomii.
Młodzież, która kształci się w zawodzie technik logistyk poznała specyfikę funkcjonowania firmy logistycznej, pracowali głównie przy pakowaniu towarów do wysyłki, opanowali funkcjonowanie magazynu, jego miejsce w łańcuchu dostaw i wymaganą dokumentację.
Uczniowie z branży IT zdobyli wiele praktycznych umiejętności technicznych. Dzielnie podejmowali zlecone im wyzwania, np. diagnoza
i serwis komputerów na potrzeby klientów indywidualnych.
Uczennice z branży gastronomicznej pracowały w międzynarodowym składzie kucharzy, w lokalu o nazwie Spaghetti & Bleus, położonym tuż przy plaży w Alboraia, poznawały tajniki hiszpańskiej kuchni, uczyły się obróbki owoców morza, które tutaj królują na co dzień w menu.
Wszyscy stażyści wrócili do kraju z cennymi doświadczeniami, które pozwolą im w przyszłości lepiej wykonywać swoją pracę. Ważnym elementem edukacyjnym projektu było budowania postaw proekologicznych przejawiających się w branżach, w których kształci się młodzież z naszej szkoły.
Podczas pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli okazji sprawdzić swój poziom znajomości języka angielskiego. Nie zabrakło również podstawowego kursu języka hiszpańskiego, wszyscy polubili ten język, szybko opanowali podstawowe zwroty języka dnia codziennego, poznali wiele słów i zwrotów używanych w swoich branżach zawodowych.
Pobyt młodzieży za granicą to nie tylko nauka zawodu, ale to także poznanie atrakcji turystycznych, historycznych i różnic kulturowych, w tym poznanie potraw kuchni hiszpańskiej regionu Walencja na czele z paellą, orxatą i tapas.
Uczniowie mieli okazję zwiedzić Walencję - trzecie największe miasto
w Hiszpanii, o bardzo malowniczym położeniu. Z trzech stron miasto otaczają wzgórza, a od południa morze i długa, szeroka linia piaszczystych plaż, w pobliżu których położony był hotel Apartamentos Patacona w Alboraja – miejsce zakwaterowania uczniów. W słoneczny weekend przyjemnie było zwiedzić Stare Miasto oraz Miasto Sztuki
i Nauki, symbol współczesnej Walencji - awangardowy kompleks architektoniczny. Dużą atrakcją były popisy delfinów w tamtejszym Oceanarium.
W ramach projektu młodzież miała zagwarantowany lot, transfer
z lotniska do hotelu, ubezpieczenie, zakwaterowanie, wydarzenia kulturowe oraz opiekę pedagogiczną. Naszym partnerem zagranicznym koordynującym pobyt na terenie Walencji, jest firma Europa: Movilidad Estudiantil, która zapewniła uczniom bardzo dobre warunki pobytu oraz profesjonalną organizację praktyk zawodowych.
Osobą zarządzającą projekt jest Pani Dyrektor Szkoły Dorota Glina, osobą koordynującą, jednocześnie opiekunem grupy w czasie wyjazdu była Pani Małgorzata Małek.
Odbycie zagranicznych praktyk potwierdzone jest wydanym dokumentem Europass-Mobilność, dzięki któremu nabyte przez uczniów umiejętności zawodowe są potwierdzone formalnie i uznawane przez europejskich pracodawców.

 

VR