Uczniowie ZDZ Starachowice na praktykach w Hiszpanii
Praktyki z programem Erasmus+ to stały element edukacji zawodowej w Technikum im Wojska Polskiego w Starachowicach Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Od kilkunastu lat uczniowie różnych kierunków w tym technik usług fryzjerskich, technik logistyk, technik informatyk i technik żywienia i usług gastronomicznych – wyjeżdżali na staże do Wielkiej Brytanii, Włoch lub Hiszpanii, zdobywając doświadczenie u tamtejszych pracodawców. Stawiamy nie tylko na praktyki zagraniczne, każdy wyjazd to pewna zaprawa życiowa, często pierwsze kroki uczniów za granicą, przełamywanie barier, nabieranie pewności siebie, posługiwanie się językiem obcym
w bezpośrednich relacjach. Program współfinansowany jest przez Unię Europejską.
Tradycyjnie przed wyjazdem młodzież uczestniczyła w spotkaniach z przygotowania językowego, kulturowego i pedagogicznego, przybliżających pobyt za granicą.
Uczestnicy projektu przez dwa październikowe tygodnie poszerzali praktyczne umiejętności w swoim zawodzie, wykonując obowiązki w hiszpańskich firmach logistycznych oraz informatycznych. Młodzież, która kształci się w zawodzie technik logistyk poznała specyfikę funkcjonowania firmy logistycznej, pracowali głównie przy pakowaniu towarów do wysyłki, opanowali funkcjonowanie magazynu, jego miejsce w łańcuchu dostaw i wymaganą dokumentację.
Uczniowie z branży IT zdobyli wiele przydatnych umiejętności technicznych. Dzielnie podejmowali zlecone im wyzwania np. diagnoza i serwis komputerów na potrzeby klientów indywidualnych.
  Wszyscy uczniowie wrócili do kraju z cennymi doświadczeniami, które pozwolą im w przyszłości lepiej wykonywać swoją pracę. Ważnym elementem edukacyjnym projektu było budowania postaw proekologicznych przejawiających się w branżach, w których kształci się młodzież z naszej szkoły.
Podczas pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli okazję sprawdzić swój poziom znajomości języka angielskiego. Również nie zabrakło podstawowego kursu języka hiszpańskiego, wszyscy polubili ten język, szybko opanowali podstawowe zwroty języka dnia codziennego, poznali wiele słów i zwrotów używanych w swoich branżach zawodowych.
Pobyt młodzieży za granicą to nie tylko sama nauka i praktyczna strona zawodu, ale to również poznanie atrakcji turystycznych, historycznych i różnic kulturowych, w tym poznanie potraw kuchni hiszpańskiej regionu Walencja, na czele z paellą, orxatą i tapas.
Uczniowie mieli okazję zwiedzić Walencję - trzecie największe miasto w Hiszpanii o bardzo malowniczym położeniu. Z trzech stron miasto otaczają wzgórza, a od południa morze i długa oraz szeroka linia piaszczystych plaż, w pobliżu których położony był hotel – miejsce zakwaterowania uczniów. W słoneczną sobotę przyjemnie było zwiedzić Stare Miasto oraz Miasto Sztuki i Nauki symbol współczesnej Walencji - awangardowy kompleks architektoniczny. Dużą atrakcją były popisy delfinów w tutejszym Oceanarium. W ramach wydarzeń kulturowych uczniowie wybrali się na wycieczkę, by poznać urocze krajobrazy i walory okolicy Walencji. Dotarli do miejscowości Denia, gdzie zwiedzili miejscowy zamek. Stąd popłynęli katamaranem do miejscowości Javea, by następnie wznieść się autokarem na Klif Cabo de San Antonio i podziwiać widoki z jednego z piękniejszych punktów widokowych rejonów Alicante na Costa Blanco.
W ramach projektu młodzież miała zagwarantowany lot, transfer
z lotniska do hotelu, ubezpieczenie, zakwaterowanie, wydarzenia kulturowe oraz opiekę pedagogiczną. Naszym partnerem zagranicznym koordynującym pobyt na terenie Walencji, jest firma Europa: Movilidad Estudiantil, która zapewniła uczniom bardzo dobre warunki pobytu oraz profesjonalną organizację praktyk zawodowych.
Odbycie zagranicznych praktyk potwierdzone będzie wydanymi wkrótce certyfikatami Europass-Mobilność, dzięki którym nabyte przez uczniów umiejętności zawodowe przybiorą postać formalną, uznawaną przez europejskich pracodawców. Koordynatorem projektu jest Pani Małgorzata Małek.

 

VR