W roku szkolnym 2016/2017 uczniowie naszej szkoły wezmą udział w dwóch Projektach:
-„Logistycy i informatycy – targowe tygrysy”
-„ HOTELARZ I KUCHARZ INTELIGENTNI SPECJALIŚCI – nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej”.
Na podstawie umowy zawartej pomiędzy ZDZ w Kielcach a Zarządem Województwa Świętokrzyskiego o dofinansowanie realizacji Projektu w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego 2014-2020.
Projekty współfinansowane są przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Głównym celem Projektów jest wzrost jakości i atrakcyjności oferty edukacyjnej w szkołach ZDZ uczniów kształcących się na kierunkach: technik logistyk, technik informatyk, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Projekt „Logistycy i informatycy – targowe tygrysy” (10 osób – logistycy, 10 osób informatycy)
Cele szczegółowe:
- 1.Rozwój kompetencji kluczowych z zakresu języka angielskiego branżowego i szeroko rozumianych postaw przedsiębiorczych (zajęcia z przedsiębiorczości z elementami doradztwa zawodowego. (zajęcia będą odbywać się od listopada 2016 roku do kwietnia 2017 roku. 60 godzin – język angielski, 30 godzin – przedsiębiorczość z elementami doradztwa zawodowego.
- 2.Wzrost wiedzy, kompetencji zawodowych i umiejętności praktycznych uczniów i uczennic poprzez zajęcia dodatkowe w zakresie logistyki targowej oraz informatyki konferencyjno – kongresowej ( w zależności od grupy) realizowane w systemie dualnym. (zajęcia będą odbywać się od kwietnia 2017 roku do czerwca 2017 roku) – 60 godzin logistyki oraz 60 godzin informatyki (w zależności od grupy).
- 3.Zdobycie doświadczenia zawodowego nabywanych w środowisku pracy poprzez realizację płatnych staży zawodowych (dla najlepszych uczestników Projektu) – okres realizacji staży 4 tygodnie, lipiec lub sierpień 2017 roku.
Projekt: :” Hotelarz i kucharz inteligentni specjaliści”
Cele szczegółowe:
- 1.Podniesienie poziomu kompetencji kluczowych uczniów i uczennic poprzez realizację zajęć z przedsiębiorczości ( 30 godzin) – okres realizacji od listopada 216 roku do kwietnia 2017 roku.
- 2.Podwyższenie kompetencji zawodowych uczniów i uczennic oraz wyposażenie ich w wiedzę i umiejętności specjalistyczne zgodne z oczekiwaniami pracodawców związanych z branżą gastronomiczną ( 60 godzin zajęć z gastronomii prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej – zajęcia praktyczne i teoretyczne). – zajęcia odbędą się od stycznia 2017 roku do czerwca 2017 roku.
Moduł związany z kuchnią molekularną zostanie zrealizowany przez specjalistyczną firmę w Lublinie – 2 dniowy wyjazd do Lublina.
- 3.Zdobycie doświadczenia zawodowego nabywanych w środowisku pracy poprzez realizację płatnych staży zawodowych (dla najlepszych uczestników Projektu) – okres realizacji staży 4 tygodnie, lipiec lub sierpień 2017 roku.
Zajęcia na kursach w obu projektach odbywać się będą po zajęciach szkolnych według harmonogramu, który będzie wywieszony w gablocie szkolnej.
Uczniowi w obu projektach przysługują:
- 1.Materiały piśmiennicze i dydaktyczne (podręczniki, zeszyt, długopis, teczka, płyty CD/DVD.
- 2.Poczęstunek w postaci bufetu kawowego (ciastka, napoje ciepłe i zimne).
- 3.Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków.
- 4.Badania lekarskie(dotyczy staży).
- 5.Stypendium stażowe.
- 6.Zwrot kosztów dojazdu (dotyczy uczniów mieszkających poza terenem Starachowic.)
Uczniowie po zakończonych zajęciach otrzymają certyfikat, który wydawany jest przez szkołę oraz dokumenty wydawane przez instytucje zewnętrzne zgodnie z przepisami.
Kursy są bezpłatne.