W dniu 18 listopada 2016 r., dwoje wytypowanych uczniów z klasy IV FŻ, wzięło udział w pierwszym Mikserze Kulinarnym, zorganizowanym przez firmę MAKRO, w ramach projektu SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW. Pierwszym spotkaniem poprowadzonym przez wybitnego szefa kuchni i laureata wielu nagród, Pawła Oszczyka, zainaugurowano nowy cykl warsztatów dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Tematyką pierwszego miksera były Ryby i Owoce Morza od A do Z. W pierwszej części spotkania uczniowie poznali m.in.: zasady filetowania ryb wrzecionowatych oraz płaskich, sposoby otwierania i sprawdzania świeżości ostryg, sposoby obróbki gastronomicznej homara oraz  możliwości wykorzystania kulinarnego różnych części ryb i owoców morza. Druga część poświęcona była sporządzeniu różnych potraw z wykorzystaniem prezentowanych surowców. Młodzi kucharze mieli okazję czynnego uczestnictwa w warsztatach pod czujnym okiem specjalisty. Na koniec każdy z uczestników miał możliwość degustacji przygotowanych dań.
Poza częścią warsztatową, Mikser Kulinarny był okazją do spotkania z ekspertem doradztwa personalnego, Dorotą Minta, która przygotowała wykład na temat możliwych ścieżek rozwoju kariery kucharza oraz udzieliła praktycznych wskazówek autoprezentacji.

 

button

VR