W dniu 22 listopada 2016 r., w ramach projektu „Bezpieczna +”, odbył się wykład, przeprowadzony przez panią Halinę Szary, pracownika powiatowej stacji sanitarno – epidemiologicznej w Starachowicach, na temat zasad racjonalnego żywienia oraz funkcji wody w organizmie człowieka. W spotkaniu wzięli udział wszyscy uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz wybrani uczniowie z innych klas. Celem spotkania było uświadomienie zależności między naszym zdrowiem i życiem a prawidłowym odżywianiem. Uczniowie dowiedzieli się, jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywa picie wody mineralnej oraz jakie znaczenie dla młodego organizmu ma spożywanie śniadań. Na koniec spotkania został wyemitowany film o konsekwencjach złej diety, zapoczątkowanej w dzieciństwie, na dalsze życie w wieku dorosłym. Przekaz zrobił bardzo duże wrażenie na naszej młodzieży, gdyż była to realistyczna opowieść o zmaganiach z nadwagą chłopca w ich wieku.
Podsumowaniem zgłębionych informacji, na temat zdrowego i racjonalnego żywienia, był przeprowadzony w dniu 28 listopada 2016 r. konkurs wiedzy teoretycznej opierający się na zagadnieniach poruszonych podczas wykładu. Laureatem konkursu został Bartosz Świostek z klasy II W.
Inicjatorem i realizatorem wyżej opisanych wydarzeń była pani Emilia Nowak – Dziura.