W dniu 10 lutego 2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Warszawie, odbył się trzeci z kolei Mikser Kulinarny z udziałem zwyciężczyni IV edycji popularnego programu kulinarnego Top Chef – Katarzyną Daniłowicz. Uczniowie uczestniczyli w niecodziennym pokazie kulinarnym, którego tematem przewodnim był „Surf ’n’ turf, czyli mięso z owocami morza”. Młodzi kucharze mieli okazję spróbować niezwykłych połączeń smakowych w przygotowanych potrawach. W menu pokazu znalazła się m.in. ośmiornica w połączeniu z chorizo , kaczka z przegrzebkami oraz tortellini z krabem w towarzystwie biodrówki jagnięcej. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie chętnie pomagali przy przygotowywaniu dań. Do pomocy zgłosiła się również nasza uczennica, Natalia Sieniek, która precyzyjnie lepiła pierożki tortellini.
Organizatorzy programu „Szef dla młodych talentów”, tym razem nie szczędzili młodzieży atrakcji. Oprócz wspólnego gotowania, odbył się wykład na temat owoców morza wraz z ich prezentacją. Młodzież miała okazję na żywo zobaczyć kalmara, ośmiorniczki, małże Wenus czy langusty. Jednak największym zainteresowaniem cieszyły się żywy krab i homar. Dodatkowo można było samodzielnie otworzyć ostrygi i ich spróbować, do czego chętnych nie brakowało.
Trzecim elementem spotkania były warsztaty z przedsiębiorczości przeprowadzone przez Malkę Kafkę, która uczyła jak stworzyć model biznesowy wymarzonej restauracji na jednej kartce papieru.