Wybrani uczniowie z klasy II W, kształcący się na kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, mięli okazję wziąć w ostatnim Mikserze Kulinarnym organizowanych przez firmę MAKRO Cash&Carry kierowanym do młodzieży z kulinarną pasją. Ostanie spotkanie w tym roku szkolnym odbyło się 9 czerwca br. Organizatorzy jak zwykle stanęli na wysokości zadania i nie oszczędzili młodzieży atrakcji. Tematem przewodnim ostatniego Miksera były Ryby i Owoce morza. Młodzi kucharze mogli pochłaniać wiedzę zarówno w teorii jak i praktyce. Na wydarzeniu zostały poruszone m.in. następujące bloki tematyczne: Prelekcja „Sky is no longer a limit!” Justyny Adamczyk; Prelekcja „Wyróżnij się albo zgiń, czyli gastronomia w sieci” Karoliny Talik; Prezentacja produktowa „Odkrywamy smaki i testujemy produkty – owoce morza” Piotra Zycha. Szczególnym zainteresowaniem wśród młodych kucharzy cieszyła się prezentacja produktowa. Młodzież miała okazję na żywo zobaczyć kalmara, ośmiorniczki, małże Wenus czy langusty. Jednak najwięcej emocji wzbudził żywy krab i homar. Ponadto można było samodzielnie otworzyć ostrygi i ich spróbować, do czego chętnych nie brakowało.
Dodatkową atrakcją były warsztaty kulinarne prowadzone przez zwycięzcę pierwszej polskiej edycji Top Chef – Martina Gimenez Castro. Uczniowie mogli dowiedzieć się jak postępować z rybami i owocami morza, aby stworzyć z nich niesamowite dania bez obróbki cieplnej.
Podczas spotkania młodzież mogła brać udział w Quizach tematycznych z nagrodami, w których uczniowie naszej szkoły czynnie uczestniczyli. Każdy z uczestników oraz szkoły związane z programem, dostały certyfikaty potwierdzające udział w wydarzeniach.
Uczeń naszej szkoły, Bartosz Świostek, najlepiej napisał test podsumowujący poruszane na spotkaniu zagadnienia, dzięki czemu wygrał tygodniowy staż w prestiżowej warszawskiej restauracji SALTO pod okiem szefa kuchni Martina Gimenez Castro.
Inicjatorem i organizatorem wyjazdów młodzieży na warsztaty kulinarne była Pani Emilia Nowak – Dziura.