W dniach 19,20 czerwca 2017 roku młodzież ze Szkoły ZDZ w Starachowicach kształcąca się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w dwudniowym wyjeździe do Lublina. Celem wyjazdu było szkolenie z zakresu kuchni prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej, realizowanego w ramach Projektu: „Hotelarz i kucharz inteligentni specjaliści – nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej”. W programie wyjazdu na te dwa dni przewidziane było szkolenie pod okiem doświadczonego mistrza kuchni molekularnej Jean Bosa. Młodzież z ogromnym zaciekawieniem uczestniczyła w zajęciach z mistrzem kuchni zagłębiając tajniki kuchni molekularnej.
Jean Bos jako pierwszy w Polsce podjął temat kuchni molekularnej. Wcześniej pracował między innymi jako szef kuchni dla Króla Belgii i Księcia Monaco. Na Korsyce zdobył dla swojej restauracji 2 gwiazdki w katalogu Michelin. Dyplomowany Mistrz kucharski Belgii i Francji, wielokrotnie wyróżniany medalem „ Najlepszy kucharz świata w 2006 roku”. Swoja wieloletnią pracę kulinarną opisał w pierwszej w Polsce książce na temat kuchni molekularnej. Uczniowie naszej szkoły podczas szkolenia dowiedzieli się o cennych zaletach kuchni molekularnej, między innymi o tym, że jest ona bardzo naturalna, zdrowa, dietetyczna i ekonomiczna. Młodzież po ukończonym szkoleniu otrzymała z rąk Mistrza Certyfikaty potwierdzające ukończenie kursu. Dla tych młodych ludzi była to niezapomniana przygoda, wiele atrakcji kulinarnych, emocji i nowych doświadczeń, zasmakowanie ciekawych, różnorodnych i smacznych potraw. Zdobyte Certyfikaty będą w przyszłości dodatkowym atutem dla pracodawców.