W dniu 26 października 2017 r. dwie uczennice z klasy III W, kształcące się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, miały okazję ,po raz pierwszy w tym roku szkolnym, uczestniczyć w Mikserze Kulinarnym organizowanym przez firmę MAKRO w ramach programu „Szef dla młodych talentów”. Pierwszy Mikser Kulinarny, z naszym udziałem, obfitował w kuchnię tradycyjną i staropolską w odsłonie nowoczesnej z wykorzystaniem rodzimych warzyw i owoców. Dodatkową atrakcją była prezentacja produktowa obejmująca owoce egzotyczne.
Młodzież czynnie uczestniczyła w pokazie kulinarnym prowadzonym przez znanego z telewizji śniadaniowej – Jakuba Steuermarka. Przygotowywane potrawy opierały się na polskich surowcach w szczególności na warzywach i owocach. Zaprezentowane zostały zarówno desery – koktajle i lody, zupy krem z dyni i kalafiora oraz ciekawe kompozycje dań głównych z wykorzystaniem dorsza i polędwicy wieprzowej.
Po pokazie przyszedł czas na wykład o kuchni polskiej sięgającej XVIII wieku prowadzony przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Uczniowie z zaciekawieniem słuchali o surowcach wykorzystywanych w tamtych czasach i tradycyjnych potrawach polskich.
Podczas całego spotkania, młodzież odpowiadała na pytania zadawane przez prowadzących, za które rozdawane były drobne upominki, zaś na koniec wszyscy uczestnicy pisali quiz ze zdobytej wiedzy. Nagrodzą za najlepsze odpowiedzi są tygodniowe staże w najlepszych polskich restauracjach.
Inicjatorką udziału w programie, organizatorką wyjazdów oraz opiekunką jest pani Emilia Nowak – Dziura.