Historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Nieco później pieczony placek z ziołami przywłaszczyli sobie Rzymianie i nadali odpowiednią nazwę. Najsłyniejsza była i jest pizza z  Neapolu ( wiek XVII ) placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory nazwana Margaritą od imienia królowej Włoch. Waro podkreślić, że Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników nakładanych na placek przaśny.  O wiele póżniej w pizzy zakochali się Amerykanie. Stworzyli swoją wersję placka "na bogato" na grubym spodzie i zwieloma dodatkami. Do naszego kraju trafiła i wszystkie źródła prowadzą na dwór króla Zygmunta Starego, podano ją polskiemu władcy w trakcie przyjęcia weselnego. Według innych źrodeł podsunęła mu ją królowa  Bona. Monarcha był zachwycony i nakazał włączyć pizzę do codziennego menu. Margherita przetarła szlaki kolejnym smakowym wariacjom. 

Uczniowie kl I TŻ w ramach ćwiczeń praktycznych wytworzyli pizzę Margharitę jak również amerykańskom " na bogato " . 

 

button

VR