Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych

Nauczyciele, Pracownicy Szkoły,

Rodzice i Uczniowie.

Wielkanoc to święto zwycięstwa dobra nad złem, triumfu miłości, triumfu życia, zwycięstwa wiary nad zwątpieniem. To czas odradzania wszystkiego, co piękne i dobrew człowieku.

Życzę Państwu oraz Wam drodzy Uczniowie, aby radość wielkanocnego poranka była Waszym udziałem, przyniosła miłość i wzajemną życzliwość. Niech Zmartwychwstanie, które niesie odrodzenie napełni Was pokojem i wiarą, niech da siłę w pokonywaniu trudności i pozwoliz ufnością patrzeć w przyszłość.

Życzę wszystkim Państwu pogody ducha, pomyślności w życiu osobistym i zawodowym. Pomimo trudnej sytuacji i zagrożeń, niech te Święta Wielkanocne będą dla Państwa źródłem siły, radości, odnowienia i optymizmu w ciągu całego roku.

Dyrektor Szkoły

Dorota Glina

Zostań w domu i gotuj z rodziną.

Uczniowie, uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przekazują praktyczne rady rodzinnego gotowania i spożywania posiłków.

W czasie obecnej pandemii koronawirusa , kiedy jesteśmy w domu z rodziną może warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowanie posiłków. Przygotowanie wspólnego posiłku, jest wymarzoną okazją do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych .Uczymy się najchętniej i najefektywniej przez działanie praktyczne. Wspólne gotowanie pozwoli zmienić niekiedy negatywne nastawienie do niektórych produktów [np: warzyw, kasz, ryb],serwując:
*kolorowe kanapki z warzywami [także z pieczywem razowym],
*pizzę z warzywami,
*sałatki z dodatkiem kasz lub makaronu pełnoziarnistego.
PRAKTYCZNE RADY !!!
*Spożywajmy posiłki razem.
*Spożywajmy regularnie posiłki.
*Kształtujmy prawidłowe nawyki żywieniowe w zgodzie z Piramidą Żywieniową

*Gotujmy wspólnie.
*Wykorzystajmy wyobraźnię kulinarną członków rodziny.
*Wspólnie nakrywajmy stół oraz sprzątajmy po posiłkach.
*Stwórzmy rodzinne potrawy.

PROPOZYCJE POTRAW
*Zielony koktajl
jarmuż- 1 opakowanie mrożonego lub 1 pęczek
banany- 2 sztuki
kiwi. - 3 sztuki
cytryna -1/2 sztuki
woda - ok. 1 szklanki
Warzywa i owoce po przeprowadzeniu obróbki wstępnej miksujemy i porcjujemy.

*Kolorowe kanapki z pastą z ciecierzycy
chleb graham lub razowy - 1/2 bochenka
ugotowana ciecierzyca lub z puszki - 220 gram
cytryna - 1 sztuka
czosnek - 1 ząbek
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2 łyżki
*do dekoracji – rzodkiewka ,ogórek świeży ,kiszony, papryka, pomidory, koperek.

Pomoc pedagoga

Jeśli nie radzisz sobie z izolacją , masz problem i nie wiesz jak go rozwiązać pamiętaj, że jesteśmy dla Ciebie. Trudne dla Ciebie sytuacje możesz zgłaszać bezpośrednio do wychowawcy lub pedagoga szkolnego, który udzieli profesjonalnej porady. Kontakt z panią pedagog uzyskasz poprzez przesłanie wiadomości na podany w dzienniku elektronicznym email i umówienie się na rozmowę indywidualną.

TRWA REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2020/2021

Uwaga !!!!!!  Trwa rekrutacja na rok szkolny 2020/2012

  • Technikum
  • Branżowa Szkoła I stopnia
  • Branżowa Szkoła II stopnia
  • Szkoły Policealne

W obecnym czasie ze względu na bezpieczeństwo, rekrutacja odbywa się telefonicznie lub online ( link na naszej stronie internetowej w prawym górnym rogu) 

ILOŚĆ MIEJSC w szkołach dla młodzieży OGRANICZONA !

Ogłoszenie

Szanowni Państwo, Drodzy uczniowie ! 

      Nauczyciele przygotowują i wysyłają poprzez dziennik elektroniczny, albo w formie ustalonej z uczniami zagadnienia i materiały do samodzielnej pracy uczniów w domu. Proszę, aby uczniowie na bieżąco realizowali zadania przesłane przez nauczycieli, ponieważ za tą pracę będą oceniani na bieżąco ( jak w przypadku zadań domowych), albo po powrocie do szkoły.

Dorota Glina

Dyrektor Szkoły

button

VR

zapisy 2023